lauantai 27. lokakuuta 2018

EuroBirdWatch 7.10.2018


Osallistun ensimmäistä kertaa Euroopan suurimpaan lintutapahtumaan, Eurobirdwatchiin, lokakuun 7. päivänä. Seuraan kavereideni kanssa lintujen muuttoa Malminkartanon täyttömäen huipulla klo 8 - 14:30. Lintutapahtuma järjestetään nyt 25. kerran ja siinä on tarkoituksena herättää kiinnostusta muuttolintuja ja niiden suojelua kohtaan.


Aamutuimaan päätämme kaverini kanssa kompata täyttömäen ruderaatin eli kävellä rikkaruohokentän lävitse. Tällaisessa rikkaruohokentässä voisi lymytä esim. muutolla levähtäviä kurppia. Tänään joudumme tyytymään sinitiaisiin ja yhteen tiltalttiin.


Huipulla on hyvä näkyvyys. Aamutaivaalta löydämme kaksi pähkinähakkia ja yhden isolepinkäisen. Saamme pian vahvistusta tarkkailijajoukkoomme, kun kaksi lisäkaveria ilmestyy paikalle. Ja ainahan neljä silmä- ja korvaparia havaitsee enemmän lintuja kuin kaksi paria. Välillä saamme hetkellisiä apu- ja keskustelujoukkoja, kun linnuista kiinnostuneet vieraat piristävät yksipuolista taivaan tuijotteluamme.


Hanhet nousevat tänään pääosaan. Pääkaupunkiseudun kiertelevien 2500 valkoposkihanhen lisäksi ihailemme niiden arktisten serkkujen ylvästä ja määrätietoista muuttoa 1400 hanhen verran. Lisäksi ylitse muuttaa 19 metsähanhea, yksi kanadanhanhi ja 27 harmaahanhea, joita emme saa lajilleen määritettyä. Muitakin isoja vesilintuja muuttaa tänään: 10 laulujoutsenen parvi ja 7 kuikkaa kolmessa eri parvessa. Lisäksi vesilinnuista havaitsemme merimetsoja, haapanoita ja yhden harmaahaikaran.

Pikkulinnuista muuttavina havaitsemme tänään mm. paju- ja keltasirkkuja, niittykirvisiä, urpiaisia, peippoja, järripeippoja, pikkuvarpusia, tali-, sini- ja kuusitiaisia, yhden hömötiaisen, rautiaisia, tilhiä, kiuruja, räkätti-, kulo- ja pikkurastaita sekä yhden pääskysen. Myös vaeltavia närhiä havaitsemme parikymmentä, punatulkkuja yli sata ja sepelkyyhkyjä lähes 400.

Odottelemme milloin petolintumuutto alkaisi, mutta se ei tänään ala lainkaan. Havaitsemme vain yhden muuttavan hiirihaukan ja kolme varpushaukkaa sekä kaksi paikallista kanahaukkaa.


Poislähtiessä näemme vielä taivaanvuohen ja 7 fasaania.

Viikonlopun aikana Suomessa havaitaan 210 lintulajia, joukossa suuria harvinaisuuksia kuten amerikankurmitsa, arotasku, suula, punapäälepinkäinen ja etelänsatakieli. Viikonlopun runsaslukuisimmat lajit ovat valkoposkihanhi (kymmeniä tuhansia), urpiainen (tuhansia), räkättirastas, naakka ja alli.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti