tiistai 2. lokakuuta 2018

Horisonttiin asti piirtyy humalainen vako


Sepelkyyhkyjä on tänä aamuna muuttopuuhissa. Melkein heti kotioven suljettuani löydän taivaalta kaksi tiheää parvea, kummassakin noin 60 kyyhkyä. Kirkonpuistossa pikkulinnut varoittelevat, joten osaan olla jo varuillani, kun varpushaukka liitää hitaasti puiston poikki. Usein näillä paikallisretkillä retken viimeisin lintulaji on ollut kesykyyhky, mutta tänään löydän pulun jo puolen tunnin sisällä retken alkamisesta, kun joku on aloittanut ikkunalautaruokinnan.


Tulen hevostallin niitylle. Palokärki lentää yli kovasti äännellen ja häviää hevostallien takaiseen metsään, mistä se silloin tällöin ilmaisee kovaäänisesti olemassa olostaan. Isoja parvia valkoposkihanhia valuu koilliseen, mutta pian parvia tulee myös vastakkaiseen suuntaan. Löydän myös yksinäisen harmaahanhen lennossa, mutta tarkempi laji ei selviä.

Valkoposkihanhia

Oikaisen niityn poikki. Taivaanvuohi ponnahtaa lentoon jaloistani. Taivaalla lentää kaksi uuttukyyhkyä ja noin 70 sepelkyyhkyn parvi pyyhältää korkealla lounaaseen. Rikkaruohojen kimpussa on kymmenkunta tikliä. Niityn yllä lepattelee parikymmentä niittykirvistä. Pellon mulloksella käyvät peipot ruokailemassa. Niiden joukossa on kaksi keltasirkkua. Päivän toinen varpushaukka pyörähtää paikalla.

Laahustan märän ruohon sykerössä
aitauksen hevonen nostaa päänsä
kuuluu ätsh - kuumeisen aivastus
pysäyttää jalat, seisahtuu hevosen turpa
kurppa sinkoutuu lentoon, poukkoilee
kuin irronnut ilmapallo, tyhjentyy
sojottaa nokka alas, auraa ilmaa
horisonttiin asti piirtyy humalainen vako
katson hevosta silmiin - hiilinielut
vesi puskee läpi, kastelee jalat

Hevostallin takaisessa metsässä rääkyy useampi närhi. Niiden ääntelyä kuulee tänään vähän väliä. Närhillä on menossa mittava vaellus. Punatulkkujakin on taas ilmestynyt maisemiin kesän jälkeen. Omenatarhalla omenoiden kimpussa on mustarastaiden lisäksi myös muutama laulurastas.


Aurinko on tullut esiin ja alkaa lämmittää. Yliopiston viljelypalstoilta löytyy vielä punarintojen lisäksi muitakin hyönteissyöjiä. Isossa vaahterassa vilahtaa punahattuinen mustapääkerttunaaras ja myös tummajalkainen tiltaltti löytyy, samoin kuin syyslaulua virittelevä pajulintu. Punakylkirastas pyrähtää maasta puuhun.

Pikkuvarpunen

Rukkilassa juttelen lintuja ruokkivan vanhemman naisen kanssa. Hänen ruokinnallaan pörrää kymmeniä talitiaisia, muutama sinitiainen, kaksi kuusitiaista ja yksi käpytikka. Kyselen muista tiaisista. Hänen mukaansa ruokinnalla kävi viime talvena muutaman kerran hömötiainen, mutta töyhtötiaista hän ei ole nähnyt enää vuosiin. Minäkään en ole nähnyt seudulla kumpiakaan pitkään aikaan. Toivottavasti kohta hömpän kohdalla tärppää, niilläkin kun on syysvaellus meneillään.


Kaverilta tulee tieto juuri nyt Kannelmäen ja Malminkartanon peltoja ylittävästä kiljukotkasta. Hän sai tiedon tästä linnusta, kun se nähtiin Vuosaaressa lentämässä länteen päin. Niinpä hän oli valmiina nappaamaan linnun optiikkansa ulottuville. No, minä olen nyt täällä metsässä ja ihmettelen hippiäistä.

Piianpuiston lampareella on kaksi sinisorsaa ja auringon lämmittämässä pusikossa kymmenkunta Phylloscopus- eli uunilintuheimon lintua, joista tunnistan pajulinnun ja tiltaltin. Taivaalla kiitää jälleen noin 70 sepelkyyhkyn parvi kohti lounasta.


Kartanonhaan lammella on paljon valkoposkihanhia. Lasken niitä olevan noin 500 lintua. Muut vesilinnut ovat vähissä, vain joitakin sinisorsia ja kaksi telkkää. Kaverini oli eilen laittanut kuvan linnunpöntöstä, jonka suuaukon takana toljotti keinotekoinen silmä. Tänään kun tarkastan saman pöntön, niin huomaan, että silmä on sammunut, poissa. Kerrassaan omituista! Onneksi talon seinälle on ilmestynyt karhu.Haastoin itseni viime vuonna mukaan lintuluuraukseen. Tämä oli vuoden kahdeksas lintuluuraus. Havaitsin tänään 38 lintulajia ja kaksi nisäkäslajia: kanin ja oravan. Erityishuomion olen tänä vuonna antanut tikoille, joita näkyi tänään seuraavasti: palokärki 1 ja käpytikka 2.

Aikaisemmat lintuluuraukset:
Lintuluuraus Tammikuu (22 lintulajia)
Lintuluuraus Helmikuu  (17 lintulajia)
Lintuluuraus Maaliskuu (21 lintulajia)
Lintuluuraus Huhtikuu (40 lintulajia)
Lintuluuraus Toukokuu (54 lintulajia)
Lintuluuraus Kesäkuu (54 lintulajia)
Lintuluuraus Elokuu (40 lintulajia)

Kaiken kaikkiaan tämän vuoden kahdeksassa lintuluurauksessa Mätäjoen maastossa olen havainnut yhteensä 82 eri lintulajia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti