lauantai 15. joulukuuta 2018

Talven uhmaajat



Kannelkylässä on nurmikolle pudonnut paljon omenia. Mustarastaat ovat omenien perään. Parikymmentä tummaa hahmoa käy herkuttelemassa niillä. Paikalle ilmestyy myös kaksi oravaa, jotka hetken ajavat toisiaan takaa.


Mätäjoen varrella kolme närheä rähisee. Saavun ruokinnalle, missä runsaasti tali- ja sinitiaisia hyörii ruokintalaitteiden kimpussa. Syömässä on myös mustarastaita, kymmenkunta punatulkkua ja parikymmentä viherpeippoa. Pian paikalle liitelee kaksi äänetöntä närheä.


Ruokinnan viereisessä pusikossa näen oranssirintaisen punarinnan. Tämä syksy on punarintojen suhteen ollut poikkeuksellinen. Niitä on runsain joukoin jäänyt viivyttelemään ja uhmaamaan talvea, joka ei ole vielä saapunut. Eletään pitkää syksyä, vaikka on jo marraskuun viimeinen päivä. Vielä 19.11. Antinniityllä lauloi kolme punarintaa kilpaa, kovaa kuin keväällä.


Ruokinnan läheltä kuuluu räkättirastaan ja urpiaisen ääntä. Rukkilan ruokinnalta löydän jälleen kerran kuusitiaisen ja koiraskäpytikan.

Piianpuiston lampareella uiskentelee 23 sinisorsaa. Lähistöllä ruskeaselkäinen varpushaukka istuu pystyasennossa puussa ja lähtee saalistuslentoon. En näe, onnistuuko se saalistuksessaan vai ei. Kartanonhaan palstojen ruokinnalla on muutama keltasirkku ja yksi talvea uhmaava rautiainen.


Haastoin itseni viime vuonna mukaan lintuluuraukseen. Tämä oli vuoden kymmenes lintuluuraus. Havaitsin tänään 20 lintulajia ja yhden nisäkäslajin eli oravan. Niitä näkyi erityisen paljon, peräti 7 yksilöä. Erityishuomion olen tänä vuonna antanut tikoille, joita näkyi tänään yhden käpytikan verran.

Aikaisemmat lintuluuraukset:
Lintuluuraus Tammikuu (22 lintulajia)
Lintuluuraus Helmikuu  (17 lintulajia)
Lintuluuraus Maaliskuu (21 lintulajia)
Lintuluuraus Huhtikuu (40 lintulajia)
Lintuluuraus Toukokuu (54 lintulajia)
Lintuluuraus Kesäkuu (54 lintulajia)
Lintuluuraus Elokuu (40 lintulajia)
Lintuluuraus Syyskuu (38 lintulajia)
Lintuluuraus Lokakuu (30 lintulajia)

Kaiken kaikkiaan tämän vuoden kymmenessä lintuluurauksessa Mätäjoen maastossa olen havainnut yhteensä 83 eri lintulajia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti